Öğretmenlerin Bakış Açısından Okul Yöneticilerinin Öğretimsel Liderlik Yeterliklerinin Değerlendirilmesi
DOI:
https://doi.org/10.33308/26674874.2022361371Anahtar Kelimeler:
Okul yöneticileri- Öğretimsel liderlik- Kişilik özellikleriÖzet
Bu çalışmada farklı okul türlerinde görev yapan öğretmenlerin bakış açısına göre okul yöneticilerinin öğretimsel liderlik yeterliklerinin genel değerlendirmesinin yapılması amaçlanmıştır. Tarama modeline göre desenlenen araştırmada, alt amaçlar doğrultusunda hem tekil, hem de ilişkisel tarama gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya 2021 yılında Türkiye’nin farklı bölgelerinde, farklı okul türlerinde ve farklı branşlarda görev yapan 252 öğretmen katılmıştır. Araştırma soruları kapsamında okul yöneticilerinin öğretimsel liderlik yeterliklerinin değerlendirilmesinde betimsel istatistik kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, farklı okul türlerinde görev yapan öğretmenlerin bakış açısına göre okul yöneticilerinin öğretimsel liderlik becerilerine ilişkin davranışları ara sıra sergiledikleri görülmüştür. Ayrıca okul yöneticilerinin öğretimsel liderlik yeterliklerine yönelik elde edilen bulguların öğretmenlerin cinsiyetleri ve kişilik özellikleri bakımından anlamlı bir şekilde farklılaştığı, buna karşılık öğretmenlerin eğitim durumu, çalıştığı okul türü, kıdem yılı, teknoloji okuryazarlık becerisi, akademik olarak kendini geliştirme çabası değişkenleri bakımından anlamlı bir farklılığın gözlenmediği sonucuna ulaşılmıştır. Okul yöneticilerinin öğretimsel liderlik yeterliklerini artırmaları için politika yapıcılar tarafından okul yöneticilerine yönelik yeni politikalar belirlenmesi önerilebilir.
İndirmeler
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2022 Yaşadıkça Eğitim

Bu çalışma Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License ile lisanslanmıştır.
Sisteme yüklemiş olunan makalenin kapsamı, sunduğu bulgular ve sonucu ve yorumları konusunda Yaşadıkça Eğitim [YE] dergisi Sahibi, Editör, Editör Yardımcısı, Hakemler ve Editör Kurulu'nun hiçbir sorumluluk taşımadığını kabul ederim.
Makalenin özgün olduğunu, herhangi bir başka dergiye yayımlanmak üzere gönderilmediği, daha önce yayımlanmadığını Yaşadıkça Eğitim [YE] dergisi Editörlüğü'ne beyan ederim.
Başlığı belirtilen makalenin, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasının 22. maddesi gereğince çoğaltma, 23. maddesi gereğince yayma ve 25. maddesi gereğince her türlü taşıyıcı materyal üzerinde veya elektronik ortamda kamuya iletim haklarını Yaşadıkça Eğitim [YE] dergisine karşılıksız, koşulsuz ve süresiz olarak devredildiği, makale ile ilgili devredilen hakların dilediği zaman, mekan ve koşullarda kullanmaya Yaşadıkça Eğitim [YE] dergisinin yayıncısı olarak İstanbul Kültür Üniversitesi'nin yetkili kılınacağını onaylarım.