Eğitim Konulu Filmlerin Sınıf Yönetiminin Boyutları Açısından İncelenmesi
DOI:
https://doi.org/10.33308/26674874.2021352325Anahtar Kelimeler:
Eğitim filmleri- Sınıf yönetimi- Döküman analiziÖzet
Bu araştırmada Millî Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) Eylül 2018 dönemi mesleki çalışma programı kapsamında öğretmenlerin izlemesi için önerdiği filmlerin sınıf yönetiminin boyutları açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda MEB tarafından önerilen 50 film arasından sınıf içi uygulamaların en yoğun sahnelendiği dört film ölçüt örnekleme tekniği ile seçilmiştir. Nitel olarak tasarlanan bu araştırmada verilerin elde edilmesinde doküman incelemesi; çözümünde betimsel analiz tekniğinden yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda, filmlerde sınıf yönetimi açısından öğrencilerin tek kişilik sıralarda oturması, öğretmenlerin derse hazırlıklı ve öğrenciden önce gelmesi, öğrencilere ismi ile hitap etmesi ve sakin, samimi, nezaket kurallarına dikkat eden bir yapıda olmaları gibi olumlu özelliklerin ön plana çıktığı belirlenmiştir. Diğer yandan öğretmen tarafından sınıfın seviyesine uygun olmayan bir metnin okutulması, dersin plansız bir şekilde işlenmesi ve tepkisel sınıf yönetimi modelinin benimsenerek ceza yöntemine başvurulması ise sınıf yönetimini olumsuz etkileyen davranışlar olarak tespit edilmiştir. Filmlerde sınıf yönetimi açısından ortaya çıkan olumlu ve olumsuz davranışlar, öğretmenlik grubu lisans öğrencilerine “Sınıf Yönetimi” derslerinde uygulamalı örnekler olarak sunulabilir.
İndirmeler
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2021 Yaşadıkça Eğitim

Bu çalışma Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License ile lisanslanmıştır.
Sisteme yüklemiş olunan makalenin kapsamı, sunduğu bulgular ve sonucu ve yorumları konusunda Yaşadıkça Eğitim [YE] dergisi Sahibi, Editör, Editör Yardımcısı, Hakemler ve Editör Kurulu'nun hiçbir sorumluluk taşımadığını kabul ederim.
Makalenin özgün olduğunu, herhangi bir başka dergiye yayımlanmak üzere gönderilmediği, daha önce yayımlanmadığını Yaşadıkça Eğitim [YE] dergisi Editörlüğü'ne beyan ederim.
Başlığı belirtilen makalenin, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasının 22. maddesi gereğince çoğaltma, 23. maddesi gereğince yayma ve 25. maddesi gereğince her türlü taşıyıcı materyal üzerinde veya elektronik ortamda kamuya iletim haklarını Yaşadıkça Eğitim [YE] dergisine karşılıksız, koşulsuz ve süresiz olarak devredildiği, makale ile ilgili devredilen hakların dilediği zaman, mekan ve koşullarda kullanmaya Yaşadıkça Eğitim [YE] dergisinin yayıncısı olarak İstanbul Kültür Üniversitesi'nin yetkili kılınacağını onaylarım.