Öğretmen Adaylarının Düşünme Becerileri: Yanal Düşünme ile Bilişsel Esneklik Arasındaki İlişki
DOI:
https://doi.org/10.33308/26674874.2022361326Anahtar Kelimeler:
Yanal Düşünme Eğilimi- Bilişsel Esneklik- Öğretmen AdayıÖzet
Bireyin bir amaca ulaşabilmek için bilinçli bir şekilde düşünme kapasitesini ifade eden düşünme becerileri öğretmenlerin sınıf içinde karşılaşmış oldukları sorunlara alternatif çözüm yolları üretmeleri bakımından önem taşımaktadır. Bu araştırmada, Okul Öncesi Öğretmenliği ve Sınıf Öğretmenliği lisans programlarında öğrenim gören adayların yanal düşünmeye yönelik eğilimleri ile bilişsel esneklik becerileri arasındaki ilişkiyi belirlemek amaçlanmıştır. Araştırma, ilişkisel tarama modeli ile tasarlanmıştır. Araştırmada veriler Semerci (2016) tarafından geliştirilen Yanal Düşünme Eğilimi Ölçeği ile Sapmaz ve Doğan (2013) tarafından geliştirilen Bilişsel Esneklik Envanteri kullanılarak toplanmıştır. Araştırmanın örneklemini 457 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Verilerin analizi sonucunda adayların yanal düşünme eğilimlerinin, cinsiyet, anabilim dalı, sınıf düzeyi ve ebeveynlerin öğrenim durumuna göre anlamlı farklılık göstermediği görülmüştür. Bununla birlikte, öğretmen adaylarının yanal düşünme eğilimleri ile bilişsel esneklik becerileri arasında pozitif yönde ve yüksek düzeyde ilişki olduğu belirlenmiştir. Bu doğrultuda, öğretmen eğitiminde yanal düşünme eğitimine önem verilmesi öğretmen adaylarının bilişsel esneklik becerilerini geliştirmelerini destekleyecektir. Böylece, mesleğe başladıklarında karşılaştıkları farklı durumlarda alternatif çözüm yollarını kullanmalarına yardımcı olacaktır.
İndirmeler
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2022 Yaşadıkça Eğitim
Bu çalışma Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License ile lisanslanmıştır.
Sisteme yüklemiş olunan makalenin kapsamı, sunduğu bulgular ve sonucu ve yorumları konusunda Yaşadıkça Eğitim [YE] dergisi Sahibi, Editör, Editör Yardımcısı, Hakemler ve Editör Kurulu'nun hiçbir sorumluluk taşımadığını kabul ederim.
Makalenin özgün olduğunu, herhangi bir başka dergiye yayımlanmak üzere gönderilmediği, daha önce yayımlanmadığını Yaşadıkça Eğitim [YE] dergisi Editörlüğü'ne beyan ederim.
Başlığı belirtilen makalenin, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasının 22. maddesi gereğince çoğaltma, 23. maddesi gereğince yayma ve 25. maddesi gereğince her türlü taşıyıcı materyal üzerinde veya elektronik ortamda kamuya iletim haklarını Yaşadıkça Eğitim [YE] dergisine karşılıksız, koşulsuz ve süresiz olarak devredildiği, makale ile ilgili devredilen hakların dilediği zaman, mekan ve koşullarda kullanmaya Yaşadıkça Eğitim [YE] dergisinin yayıncısı olarak İstanbul Kültür Üniversitesi'nin yetkili kılınacağını onaylarım.