Cerrahi duman: Ameliyathanede çalışan sağlık profesyonellerine etkisi ve alınan önlemlerin incelenmesi

Yazarlar

  • Yeşim Dikmen Aydın Marmara Üniversitesi
  • Aysel Gürkan Marmara Üniversitesi image/svg+xml
  • İnci Kırtıl Yeditepe Üniversitesi

DOI:

https://doi.org/10.33308/2687248X.202461329

Anahtar Kelimeler:

Cerrahi duman- ameliyathane- sağlık profesyonelleri

Özet

Amaç: Ameliyathanede çalışan sağlık profesyonellerine cerrahi dumanın etkilerini ve alınan koruyucu önlemleri belirlemektir. Yöntem: Tanımlayıcı türdeki çalışma 18 Şubat-18 Nisan 2019 tarihleri arasında İstanbul ilinde yedi eğitim ve araştırma hastanesinin ameliyathanelerinde çalışan 380 cerrah, hemşire ve anestezi uzmanı/anestezi teknisyeni ile yürütüldü. Veriler, katılımcıların bireysel ve mesleki özellikleri, cerrahi dumandan etkilenme durumları ve alınan koruyucu önlemleri belirlemeye yönelik literatüre dayalı oluşturulan veri toplama formu ile elde edildi. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistiksel yöntemler (sayı, yüzde, ortalama ve standart sapma) ve ki-kare testi kullanıldı.  Anlamlılık p˂0.05 olarak kabul edildi. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 31.41±8.03 (min.19-maks.65) yıl olup %51.8’i hemşire, %24.7’si cerrah, %23.5’i anestezi uzmanı/anestezi teknisyeniydi. Katılımcıların %95’inin cerrahi dumana maruz kaldığı, cerrahi dumana maruz kalma açısından meslek, çalışılan ameliyat odası ve ameliyathanede çalışma süresine göre anlamlı fark olduğu bulundu. Cerrahi dumanın solunmasına bağlı katılımcıların en fazla oranda (%20.6) baş ağrısı deneyimlediği ve cerrahi dumandan korunmaya yönelik önlemler arasında en fazla oranda cerrahi maskeyi (%90.2) kullandıkları belirlendi. Sonuç: Çalışma bulguları ameliyathanede çalışan sağlık profesyonellerinin yüksek oranda cerrahi dumana maruz kaldığını ve buna bağlı çeşitli semptomlar deneyimlediklerini, birimlerinde/kurumlarında cerrahi dumandan korunmaya yönelik önlemlerin yetersiz olduğunu gösterdi. Konuya ilişkin farkındalığın arttırılması için eğitim ve çalışmaların yapılması ve cerrahi dumandan korunmaya yönelik yönergelerin uygulanması önerilir.

 

Yazar Biyografileri

Yeşim Dikmen Aydın, Marmara Üniversitesi

Marmara Üniversitesi

Aysel Gürkan, Marmara Üniversitesi

Aysel Gürkan, 09.03.1965 yılı Adapazarı doğumlu. 1986 yılı İstanbul Florence Nightingale Hemşirelik Yüksekokulu mezunu olup, 1991’de İ.Ü.  Sosyal Bilimler Enstitüsü Hastane ve Sağlık Kuruluşları Yönetimi ve 1998’de M.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı’nda Yüksek Lisanslarını, 2005’te Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı’ nda Doktora eğitimini tamamladı. 2014’te Doçent, 2020 yılında Profesör olan  Aysel Gürkan’ın Uluslararası Bilim İndekslerinde Taranan dergilerde yayınlanmış 7 makale, Ulusal hakemli dergilerde yayınlanmış 23 makale, Ulusal hakemsiz dergi/kongre kitaplarında vb. tam metin 14 yayın, Uluslararası kitaplarda 2 ve Ulusal kitaplarda 5 bölüm yazarlığı, 1 ulusal kitap editörlüğü, Uluslararası proje yöneticiliği, 4 Ulusal proje katılımcılığı, Ulusal/Uluslararası kongre/sempozyumlarda 39 davetli konuşmacı, 4 Ulusal meslek kuruluşu üyeliği, 13 uluslararası 53 ulusal bilimsel dergi ve kitaplarda yazarın adına atıf bulunmaktadır.

İnci Kırtıl, Yeditepe Üniversitesi

İnci Kırtıl, 1985 yılı İstanbul doğumlu, Afyonkocatepe Üniversitesi Hemşirelik Yüksek Okulu'ndan lisans, İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans programı (Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği) ve İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Doktora programını bitirdi. 3 SCI-E, diğer alan indekslerinde 7 adet makalesi bulunmaktadır. 2022 yılından itibaren Yeditepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik bölümü (İngilizce)  Doktor Öğretim Üyesi olarak çalışmaktadır.  

İndir

Yayınlanmış

2024-04-04

Nasıl Atıf Yapılır

Dikmen Aydın, Y., Gürkan, A., & Kırtıl, İnci. (2024). Cerrahi duman: Ameliyathanede çalışan sağlık profesyonellerine etkisi ve alınan önlemlerin incelenmesi. Sağlık Ve Yaşam Bilimleri Dergisi, 6(1), 40–47. https://doi.org/10.33308/2687248X.202461329