Beden kütle indekslerine göre bireylerin diyet ürünleri kullanım durumlarının saptanması

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.33308/2687248X.202133230

Anahtar Kelimeler:

BKİ- diyet ürünler- obesite

Özet

Amaç: Bu araştırma ağırlık kaybı ve ideal kiloya ulaşmak amacıyla İstanbul’da bulunan özel bir hastanenin beslenme ve diyet polikliniğine gelen 206 kişi üzerinde, Beden Kütle İndekslerine (BKİ) göre gruplandırılan bireylerin, diyet ürün kullanım durumlarını ve kullanım nedenlerini saptamak amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Bu araştırma ağırlık kaybı ve ideal kiloya ulaşmak amacıyla İstanbul’da özel bir hastanenin diyet polikliniğine 1 ay içinde ortalama başvuran 250 kişi örneklem olarak seçilmiştir. Bu kişiler arasından, araştırmaya alınma kriterlerine uyarak araştırmaya katılmayı kabul eden 206 kişi üzerinde yapılmıştır. Katılımcıların, diyet ürün kullanıp kullanmadıkları, hangi diye ürünleri kullandıkları, bu ürünlerini kullanım sebepleri, ürünler hakkındaki görüşleri ve bilinç düzeyleri araştırma tarafından oluşturulan tanımlayıcı anket yöntemi ile saptanmıştır. Bulgular: Katılımcıların %87.4’ü diyet ürün kullanmaktadırlar. Araştırmaya katılan bireylerin %50.3’ü zayıflama diyeti uyguladığı dönemde bu ürünleri kullanırken, %17.5’i bu ürünlerin enerji içermediğini düşünmektedir. Katılımcıların %17.0’si diyet ürünlerin hiç yağ içermediğini düşünmekte, %10.7’si ise bu ürünlerin sınırsız yenebileceğini belirtmişlerdir. Katılımcıların %19.6’sı diyet ürünler hakkında endişelerini bildirmişlerdir.  Katılımcılar içerisindeki morbid obezlerin %97’si diyet ürün kullanmakta, obez katılımcıların tamamı, fazla kilolu olanların %98’i, normal ağırlıktaki katılımcıların %91’i, çok zayıf, olanların ise % 57’si diyet ürünü tüketmektedirler. Tüm BKİ seviyeleri için en çok kullanılan diyet ürünü sırasıyla; kepek ekmeği (%69), çavdar ekmeği (%49.5), diyet içeceği (%30.6), diyet bisküvisi (%55.8) ve tatlandırıcı (%25.7) bulunmuş, diyet peynir, diyet ayran, kahvaltılık gevrek ise daha az tüketilen ürünler olmuştur. Sağlık sorunu olan katılımcıların diyet ürün tüketim oranları, sağlık sorunu yaşamayanlara göre anlamlı seviyede yüksek olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Bu araştırmada, diyet ürünler ve bu ürünlerin içerikleri hakkında toplumun bilgi seviyesinin artırılmasının gerekliliği belirlenmiştir.

İndir

Yayınlanmış

2021-12-22

Nasıl Atıf Yapılır

Nas, S., & Beyhan, Y. (2021). Beden kütle indekslerine göre bireylerin diyet ürünleri kullanım durumlarının saptanması. Sağlık Ve Yaşam Bilimleri Dergisi, 3(3), 151–158. https://doi.org/10.33308/2687248X.202133230