Yanık hastalarının maturasyon evresindeki yanık bölgelerine soğuk jel paket uygulamasının kaşıntı üzerine etkisi: Randomize kontrollü bir çalışma protokolü
DOI:
https://doi.org/10.33308/2687248X.202572379Anahtar Kelimeler:
Yanık- Maturasyon- Kaşıntı- Soğuk Uygulama- HemşirelikÖzet
Amaç: Kaşıntı, yanık yarası iyileşme sürecinin maturasyon evresinde sıklıkla görülen ve oldukça rahatsız edici bir semptomdur. Bu çalışma protokolü soğuk jel paket uygulama yönteminin maturasyon evresindeki yanık yarası kaşıntısı üzerine etkisini belirlemeyi amaçlamaktadır. Yöntem: Bu çalışma prospektif, müdahale ve kontrol gruplu randomize kontrollü klinik bir çalışmadır. Araştırmanın örneklemini İstanbul ilinde bir şehir hastanesinde tedavi gören 1-2.derece yanığa ve %15-25 arası yanık alanına sahip, kaşıntı şikayeti bulunan maturasyon evresindeki yanık hastaları oluşturmaktadır. Dahil edilme kriterlerini karşılayan ve randomizasyon listesine göre grup 1 (n=30)’de yer alan hastalara klinik rutini ile soğuk jel paket; grup 2’dekilere (n=30) sadece klinik rutini uygulanacaktır. Müdahale günde iki kez ve dört gün boyunca uygulanacaktır. Veriler; Hasta Tanılama Formu, Bates-Jensen Yara Değerlendirme Aracı, kaşıntıya ilişkin Vizüel Analog Skala (VAS) ve 12 Maddeli Kaşıntı Şiddeti Ölçeği ile toplanacaktır. Bulgular: Araştırmanın birincil çıktıları günlük ve anlık kaşıntı şiddetidir. İkincil çıktıları ise kaşıntı yoğunluğu, kaşıntı alanı, kaşıntı sıklığı ve süresi, kaşıntının günlük aktivite ve duygu durumu üzerine etkisi, kaşıntı uyaranına hasta yanıtıdır. Bulgular hipotez doğrultusunda sunulacaktır. Sonuç: Bu klinik çalışma protokolü yanık hastalarının maturasyon evresindeki yanık bölgelerine soğuk jel paket uygulama yönteminin günlük ve anlık olarak kaşıntıyı azaltma üzerine etkisini gösterecektir. Çalışma sonuçları 2025 yılı içerisinde açıklanacaktır. Araştırma 27 Mart 2024 tarihinde ClinicalTrials.gov ID: NCT06334679 numarası ile kayıt edilmiştir.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2025 Sağlık ve Yaşam Bilimleri Dergisi

Bu çalışma Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License ile lisanslanmıştır.