Gıda neofobisinin yetişkinlerde incelenmesi
DOI:
https://doi.org/10.33308/2687248X.202133229Anahtar Kelimeler:
gıda neofobisi- yetişkin- besin seçimi- neofobiÖzet
Yetişkinlerde gıda neofobisini, kanıta dayalı mevcut yabancı literatür üzerinden değerlendirmeyi amaçlayan bu çalışmada, Science Direct veri tabanında “food neophobia” terimi ve “adult” anahtar kelimesiyle tarama yapılmış ve 2010 – 2020 Mayıs tarihleri arasında, İngilizce olarak yayımlanmış 96 çalışmaya ulaşılmış, dahil edilme kriterlerine uymayan çalışmaların çıkartılmasıyla, 15 çalışma incelenmiştir. Sosyodemografik özellikler incelendiğinde; medeni durum, cinsiyet ve meslek seçiminin gıda neofobisini etkilemediği ancak; yaş, gelir durumu ve eğitim düzeyinin yüksek gıda neofobisi ile ilişkili olduğu bulunmuştur. Gıda neofobisi eğiliminde olan bireylerin, besin seçimleri incelendiğinde; tüketilen gıda çeşitliliğinin az, özellikle meyve, sebze ve proteinli içeceklerin seyrek; çikolata gibi atıştırmalıkların fazla olduğu bulunmuştur. Ayrıca, turistlerin tanıdık besinleri daha kolay kabul ettiği saptanmıştır. Gıda neofobisinin temelleri özellikle küçük yaşlarda oluşmaktadır. Yetişkinlere gıda neofobisi ve yaşam kalitesi konusunda eğitim sağlanması, gıda neofobisi davranış bozukluğunun önlenebilmesini ve geniş yelpazede beslenme alışkanlıkları kazanılmasını sağlayabilir.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2021 Sağlık ve Yaşam Bilimleri Dergisi
Bu çalışma Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License ile lisanslanmıştır.