Üniversite öğrencilerinde sezgisel yeme davranışının beden kütle indeksi ve bel çevresi arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
DOI:
https://doi.org/10.33308/2687248X.202133227Anahtar Kelimeler:
Yeme davranışı- bel çevresi- beden kütle indeksiÖzet
Amaç: Bu araştırma, üniversite öğrencilerinde sezgisel yeme davranışının beden kütle indeksi (BKİ), bel-kalça çevresi arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Bu araştırma 2020-2021 Eğitim-Öğretim yılında İstanbul Avrupa yakasında bir vakıf üniversitesinin Beslenme Diyetetik Bölümünde okuyan 146 öğrenci üzerinde gerçekleştirilmiştir. Öğrencilerin sosyo-demografik özellikleri, antropometrik ölçümleri ve sezgisel yeme alışkanlıkları online anket yoluyla alınmıştır. Öğrencilerin sezgisel beslenme davranışının saptanması için Sezgisel Yeme Ölçeği-2 (IES-2) kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmaya yaş ortalaması 20,64±1,69 yıl olan 146 öğrenci katılmış olup öğrencilerin %62,3 kadın, %37,7 erkektir. Sezgisel yeme ölçeği toplam puan ortalama±standart sapma değerleri 3,40±0,55’tir. BKİ ortalama±standart sapma değeri 21,89±3,94 kg/m2’dir. Bel çevresi ortalama±standart sapma değeri 69.78±9.32 cm’dir. Duygusal nedenlerden çok fiziksel nedenlere bağlı yemek alt boyutu ise Açlık ve tokluk sinyallerine bağlı yemek alt boyutu, vücut-besin seçim uyumu ve sezgisel yeme ölçeği-toplam puan ile pozitif ve anlamlı korelasyona sahiptir. Açlık ve tokluk sinyallerine bağlı yemek alt boyutu ile vücut-besin seçim uyumu alt boyutu ve sezgisel yeme ölçeği toplam puanı arasında anlamlı ve pozitif ilişki vardır. Vücut-besin seçim uyumu alt boyutu ve sezgisel yeme ölçeği toplam puanı arasında anlamlı ve pozitif korelasyon bulunmuştur. Sezgisel yeme ölçeği toplam puanları ve alt boyutlarının BKİ sınıflarına göre karşılaştırılmasında vücut-besin seçim uyumu alt boyutu puan ortalamasında ise BKİ sınıflamasına göre anlamlı bir fark vardır. Sonuç: Üniversite öğrencilerinde sezgisel beslenme arttıkça beden kütle indeksi azalmaktadır.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2021 Sağlık ve Yaşam Bilimleri Dergisi
Bu çalışma Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License ile lisanslanmıştır.