Türk ve uluslararası üniversite öğrencilerinin beslenme durumlarının değerlendirilmesi: Kesitsel bir çalışma

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.33308/2687248X.202351291

Anahtar Kelimeler:

Uluslararası- Türkiye- üniversite- öğrenci- beslenme durumu

Özet

Amaç: Bu çalışma Türkiye’de eğitim gören uluslararası öğrenciler ile Türk öğrencilerin beslenme durumlarını karşılaştırmak amacıyla yürütülmüştür. Yöntem: Kesitsel olarak planlanan çalışma, yükseköğrenimde ön lisans ve lisans eğitimi gören 160 üniversite (%50’si Türk) öğrencisinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya uluslararası öğrenci olarak Türkiye dışında doğmuş, yükseköğrenim için Türkiye’ye gelmiş ve en az bir yıldır Türkiye’de yaşayan öğrenciler kabul edilmiştir. Demografik özellikler, antropometrik ölçümler, beslenme davranışı, öğün atlama bilgileri ve üç günlük (bir gün hafta sonu) besin tüketim kaydı yüz yüze görüşülerek alınmıştır. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalamaları 21.98±2.27 yıldır. Uluslararası ve Türk öğrencilerde hafif şişmanlık ve obezite oranı sırasıyla: %10 ve %8.7 olarak belirlenmiştir. Uluslararası öğrencilerin en sık kahvaltı (%55), Türk öğrencilerin ise öğle öğününü (%38.8) atladıkları saptanmıştır. Günlük enerji, enerjinin karbonhidrat oranı ve lif alımı her iki grupta da önerilerin altında, enerjinin yağ oranı, E ve B12 vitaminleri, sodyum ve fosfor alımları önerilerin üstünde bulunmuştur. Uluslararası öğrencilerin günlük lif alımlarının Türk öğrencilere göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha düşük olduğu görülmüştür. Sonuç: Uluslararası öğrencilerin enerji ve birçok besin ögesini yetersiz aldıkları belirlenmiştir. Ev sahibi üniversitelerin, uluslararası öğrencilerin ihtiyaçlarını anlayarak, akademik olduğu kadar, yaşam deneyimlerini geliştirmek, beslenme durumunu iyileştirmek için uyum sağlamalarını kolaylaştıracak hizmetler sunmaları önemlidir.

İndir

Yayınlanmış

2023-03-21

Nasıl Atıf Yapılır

Özgen Özkaya, Şebnem, Özkaya, V., Elmaağaçlı Avak, T., & Garipağaoğlu, M. (2023). Türk ve uluslararası üniversite öğrencilerinin beslenme durumlarının değerlendirilmesi: Kesitsel bir çalışma. Sağlık Ve Yaşam Bilimleri Dergisi, 5(1), 1–8. https://doi.org/10.33308/2687248X.202351291