Alzheimer hastalığı ve beslenme ile ilişkisi

Anahtar Kelimeler: Alzheimer hastalığı, beslenme tedavisi, nörodejeneratif hastalıklar

Özet

Alzhiemer disease, which accounts for 70% of dementia caused by damage to the central nervous system, is a disease formed by combining genetic and environmental factors. In the pathogenesis of Alzheimer's disease, amyloid beta accumulation, Tau proteins, neurofibrillary tangles are involved. Inflammation, oxidative damage, insulin resistance, cholesterol, trace elements, metal exposure, carrying the Apolipoprotein E4 (ApoE) gene are risk factors. It is known that Alzheimer's disease does not occur with aging alone, environmental factors are needed. Although there is no definitive nutritional treatment for Alzheimer's disease, the Mediterranean diet is known to be protective and preventive against risk factors of Alzheimer's disease. The Mediterranean diet, which attracts attention with its rich consumption of fruits and vegetables, moderate consumption of white meat, limited in saturated fatty acids and rich in unsaturated fatty acids, is still popular today. Some changes in gout microbiota can affect Alzheimer's disease. Following a nutritional program that reduces inflammation, protects from free radicals and eliminates factors that increase nutritional amyloid beta accumulation can be protective. In addition to this nutrition program, vitamin and mineral supplements and probiotic supplements are recommended as a preventive for Alzheimer's.

Yazar Biyografisi

Burcu Ateş Özcan, İstanbul Okan Üniversitesi

ÖZGEÇMİŞ

1. Adı Soyadı: Burcu Ateş Özcan

2. Doğum Tarihi: 09.1989

3. Unvanı: Doktor Öğretim Üyesi

4. Öğrenim Durumu: Doktora

 

Derece

Alan

Üniversite

Yıl

Mezuniyet notu (4 üzerinden)

Lisans

Beslenme ve Diyetetik

Başkent Üniversitesi

2013

3.36

Yüksek Lisans

Beslenme ve Diyetetik

Başkent Üniversitesi

2015

3.92

Doktora

Beslenme ve Diyetetik

Başkent Üniversitesi

2019

4.00

 5. Yayınlar

  • Uluslararası bilimsel toplantılarda sunulan ve bildiri kitabında basılan bildiriler
  1. Uslu B., Ateş Özcan B., Okudan B., Alphan ME. Kadın akademisyenlerin yeme davranışının yaşam kalitesi ile ilişkisi: ön çalışma. Sözel sunum, 2. Uluslararası Sağlıklı Beslenme Kongresi, 2019, Ankara.
  2. Uslu B., Ateş Özcan B., Alphan ME. Ventral tegmental alan eşliğinde yeme bağımlılığı. Poster sunumu, 2. Uluslararası Sağlıklı Beslenme Kongresi, 2019, Ankara.
  3. Ateş Özcan B. Oksidatif stres ve antioksidan kapasite. Sözel sunum, 1. Uluslararası Sağlık Bilimleri ve Yaşam Kongresi, 2018, Burdur.
  4. Ateş Özcan B. Bariatrik cerrahide vitaminler. Poster sunumu, 1. Uluslararası Sağlık Bilimleri ve Yaşam Kongresi, 2018, Burdur.

 

  • Ulusal hakemli dergilerde yayınlanan makaleler
  1. Ateş Özcan B., Uslu B., Ercan A. Doğrudan veya dolaylı beslenme eğitimi verilen çocukların beslenme bilgi düzeylerinin karşılaştırılması. Bes Diy Der, yayınlanmak üzere sıraya alındı.
  2. Ateş Özcan B. Şarbon Hastalığı ve Önemi. Sağlık ve Toplum Dergisi 2019; 29(1): 27-31.
  3. Ateş Özcan B., Saka M. Fonksiyonel konstipasyonu olan yetişkin bireylerin posa, sıvı ve vitamin mineral alımlarının değerlendirilmesi. Bes Diy Der 2018; 46(3): 220-9.

 

  • Ulusal bilimsel toplantılarda sunulan ve bildiri kitabında basılan bildiriler
  1. Cılız BD, Ateş Özcan B. Besin alerjileri. Poster sunumu, III. Ulusal beslenme ve diyetetik öğrenci kongresi, 2019, İstanbul.
  2. Ateş Özcan B., Saka M. Fonksiyonel Konstipasyonu Olan Yetişkin Bireylerin Beslenme Durumlarının Değerlendirilmesi. Sözel sunum, 2. İstanbul Ulusal Beslenme ve Diyetetik Kongresi, 2017, İstanbul.
  • Verdiği seminer, konferans ve konuşmacı olarak katıldığı paneller/eğitimler    
  1. Ateş Özcan B. İleri Düzey Karbonhidrat Sayımı. Tartı Akademi Diyabette Tıbbi Beslenme Tedavisi Eğitimi, Şubat 2019.
  2. Ateş Özcan B. Temel Karbonhidrat Sayımı. Tartı Akademi Diyabette Tıbbi Beslenme Tedavisi Eğitimi, Şubat 2019.
  3. Ateş Özcan B. Obezite Tedavisinde Diyetisyen. Türkiye Diyetisyenler Derneği Beslenme ve Sağlık Riskleri Eğitim Serisi, Aralık 2018.
  4. Ateş Özcan B. Mikrobiyota ve Obezite. II. BESVAK Prof. Dr. Ayşe Baysal Beslenme Günleri Obezitede Yenilikler Kursu, 2018, İstanbul.
  5. Ateş Özcan B., Hastanelerde Beslenme ve Diyetetik Hizmetleri. 2. İstanbul Ulusal Beslenme ve Diyetetik Kongresi, 2017, İstanbul.
  • Diğer yayınlar (Kitaplar, kitap bölümleri, dergiler vb.)
  1. Ateş Özcan B., Baysal A. Kanser ve beslenme. In: M.Emel Alphan editors. Hastalıklarda beslenme tedavisi. Basım aşamasında.
  2. Ateş B. Bariatrik Cerrahi Hastalarında Beslenme. Türkiye Endokrinoloji ve Obezite Derneği, Bariyatrik Cerrahi Klavuzu. Ankara, 2018.
  3. Ateş B. Kolesistit, safra taşları, risk faktörleri ve beslenme ile ilişkisi. Güncel Gastroenteroloji.2016; 20/3:317-322.
  4. Ateş B., Saka M. Yaşa Bağlı Maküler Dejenerasyon ve Beslenme ile İlişkisi. In: Muhittin Tayfur editors. Beslenme ve Diyetetik Güncel Konular 4. Ankara Hatipoğlu Yayınevi; 2016. P: 241-270.
  5. Ateş B., Saka M. Yetişkin Bireylerde Fonksiyonel Konstipasyon ve Beslenme ile İlişkisi. In: Muhittin Tayfur Betül Çiçek editors. Beslenme ve Diyetetik Güncel Konular 3. Ankara Hatipoğlu Yayınevi; 2016. P: 233-274.

6. İdari Görevler

  1. Türkiye Diyetisyenler Derneği- Yönetim Kurulu Üyesi- 06.12.2015- Temmuz 2017

7. Bilimsel ve Mesleki Kuruluşlara Üyelikler

  1. Türkiye Diyetisyenler Derneği- Üyelik tarihi: 18.09.2014
  2. KEPAN- Üyelik tarihi: 01.2016

8. Dergilerde ve Kongrelerde Bilim/Yayın Kurulu Üyelikleri

  1. TDD Eğitimleri Besin-İlaç Etkileşimleri. Yayın Kurulu. Türkiye Diyetisyenler Derneği Yayını, Şubat 2017.
  2. İstanbul Ulusal Beslenme ve Diyetetik Kongresi, Bilimsel Kurul, 2017, İstanbul.
  3. İstanbul Ulusal Beslenme ve Diyetetik Kongresi, Kongre Düzenleme Kurulu, 2017, İstanbul.

9. Son iki yılda verilen lisans ve lisansüstü düzeydeki dersler

Akademik

Yıl

Dönem

Dersin Adı

Haftalık Saati

Öğrenci Sayısı

Teorik

Uygulama

2019-2020

Güz

BES152-Sağlıklı Beslenme

2

0

30

2019-2020

Güz

NUT317- Nutritional Theraphy in Adult Diseases I

3

2

27

2019-2020

Güz

BES401- Seminer

0

2

13

2019-2020

Güz

Bes411- Kurum ve Hastane Uygulaması I

2

24

12

2018-2019

Bahar

NUT316- Nutritional Theraphy in Adult Diseases II

3

2

37

2018-2019

Bahar

NUT-318 Nutrition Education

3

0

38

2018-2019

Bahar

BES104- Beslenmeye Giriş

Section 1

3

0

84

2018-2019

Bahar

BES104- Beslenmeye Giriş

Section 2

3

0

51

2018-2019

Güz

NUT317- Nutritional Theraphy in Adult Diseases I

3

2

39

2017-2018

Bahar

BES104- Beslenmeye Giriş

3

0

76

10. Deneyim

Kurum

Şehir

Ünvan

Yıl

Okan Üniversitesi

İstanbul

Doktor Öğretim Üyesi

02.09.2019-Halen

Okan Üniversitesi

İstanbul

Öğretim Görevlisi

13.02.2019- 01.09.2019

Okan Üniversitesi

İstanbul

Araştırma Görevlisi

02.10.2017- 12.02.2019

Bayındır Hastanesi-Söğütözü

Ankara

Uzman Diyetisyen

21.07.2014-25.09.2017

MAN Kamyon Türkiye

Ankara

Kurumsal Danışmanlık

Haziran 2017-Eylül 2017

Dünyagöz Hastanesi

Ankara

Diyetisyen

Ağustos 2013- Temmuz 2014

 

Yayınlanmış
2020-12-20
Nasıl Atıf Yapılır
Yıldırım, M., & Ateş Özcan, B. (2020). Alzheimer hastalığı ve beslenme ile ilişkisi. Sağlık Ve Yaşam Bilimleri Dergisi, 2(2), 66-73. https://doi.org/10.33308/2687248X.202022165