Besine özgü immünoglobulin g bazlı eliminasyon diyetlerinin ağırlık kaybına etkisi

Anahtar Kelimeler: Diyet, IgG, inflamasyon, obesite

Özet

Beslenme yaşamın her döneminde sağlığın temelini oluşturmaktadır. Birçok insan beslenmenin sağlığa etkisi olduğunun farkındadır ve bazı beslenme alışkanlıkları besin intoleransı, alerji veya duyarlılık semptomlarına neden olabilir. Bir antijene tekrar tekrar maruz kalmak, alerjik benzeri tepkiler veya aşırı duyarlılıklar oluşturabilir. Besin duyarlılığı İmmünoglobulin G (IgG)’ye bağlı olarak gecikmeli reaksiyon göstererek ortaya çıkar. Vücudumuzun bir besine karşı bağışıklık konusunda problemi varsa, IgG oluşmaya başlar. Bu durum bağırsak fonksiyonlarını, yani sindirim sistemini etkiler ve yenilen besinler, bağışıklık sistemi tarafından yabancı madde olarak algılanabilir. Besinler, en önemli inflamasyon kaynağıdır. Genellikle sağlıklı olduğu öne sürülen bir besin, başka bir kişinin sindiremediği bir besin olabilir ve bu besini tüketmek birçok rahatsızlığa yol açabilir. Besine özgü IgG’nin belirlenmesi, inflamasyondan sorumlu besinin belirlenmesini sağlar ve sadece bu besinden uzak durmak bile bu etkene yönelik bir tedavi oluşturur. Besin duyarlılığı testi, kronik inflamatuar reaksiyonlara yol açabilen besinlerin belirlenmesinde kullanılan bir tanı testidir. Klinik ortamda çıkan test sonuçlarının derecelerine göre eliminasyon diyeti uygulanmaktadır. Duyarlılık olduğu belirlenen bu besinler, derecelerine göre belli bir süre elimine edilmektedir. Gıdalar, potansiyel antijenleri temsil ederler; eğer organizma belli bir besine immün reaksiyon geliştirmişse, her gün tüketilen bu besinler kronik inflamatuar hastalık etkeni olabilir. Obezite de inflamatuar bir hastalıktır ve bu derleme yazısı besin duyarlılığına bağlı eliminasyon diyetinin kilo vermeye ve obeziteye etkisini tartışmak amacıyla yazılmıştır

Yayınlanmış
2020-06-09
Nasıl Atıf Yapılır
Akbulut, Şeyma, & Alphan, M. (2020). Besine özgü immünoglobulin g bazlı eliminasyon diyetlerinin ağırlık kaybına etkisi. Sağlık Ve Yaşam Bilimleri Dergisi, 2(1), 11-15. https://doi.org/10.33308/2687248X.202021164