Üniversite öğrencilerinin yapay ete yönelik tutumlarının değerlendirilmesi

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.33308/2687248X.202243271

Anahtar Kelimeler:

yapay et- beslenme- gıda temini

Özet

Amaç: Araştırmanın amacı, in vitro et tüketiminin tüketiciler üzerindeki olumlu ve olumsuz yönlerini ve katılımcıların bilgi düzeylerinin saptanması ve tutumlarının belirlenmesidir. Yöntem: Araştırmaya bir vakıf üniversitesinde Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde okuyan 240 (%60.7) gönüllü öğrenci katılmıştır. Nitel değişkenlerde tanımlayıcı istatistik olarak gözlem sayısı ve yüzde verilmiştir. Nicel değişkenlerde tanımlayıcı istatistik olarak ortalama ve standart sapma verilmiştir. İki nitel değişken arasındaki ilişki Ki-kare testi ile belirlenmiştir. Anket soruları, 1 (çok daha fazla) ve 5 (çok daha az) arasında değişkenlik gösteren Likert tipi ölçek kullanılarak sorulmuştur. Sonuçlar %5 anlam düzeyinde ele alınmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılanların %83.8’i (n=201) kadınlardan ve %16.3’ü (n=39) erkeklerden oluşmaktadır. İn vitro et terimini daha önce duyan katılımcı oranı %19.9 (n=47) iken duymayan katılımcıların oranı %80.1 (n=189)’dir. İn vitro eti kesinlikle denemek istemeyenlerin oranı %9.6 (n=23) ve muhtemelen hayır cevabı veren katılımcıların oranı %17.5 (n=42) iken kesinlikle denemek isteyen katılımcıların oranı %17.1 (n=41) ve belki deneyebilecek olan katılımcıların oranı %31.7 (n=76)’dir. Çiftlik etinin yerine in vitro et tüketmeye kesinlikle istekli olmayanların oranı %10.3 (n=19) iken kesinlikle istekli olanların oranı %3.8 (n=7)’dir. İn vitro eti denemek istememe nedenlerinin başında %47.1 (n=128) oranında ürünün tadı/görünüşü yer alırken, katılımcıların %17.3’ü (n=47) etik kaygılar, %6.2’si (n=17) dini sebeplerden dolayı denemek istememektedir. Sonuç: Gıda sürdürülebilirliği açısından alternatif protein kaynaklarına ihtiyaç kaçınılmazdır. Bu doğrultuda, hayvan kas hücrelerinin uygun kültür ortamlarında çoğaltılmasıyla elde edilen bir et ürünü olan in vitro etin kullanımı potansiyel göstermektedir. Ancak araştırmamızda çeşitli nedenlerden dolayı katılımcıların, in vitro ete karşı önyargı ve güvensizlik tutumu içerisinde olduğu belirlenmiştir.

İndir

Yayınlanmış

2022-11-04

Nasıl Atıf Yapılır

Ekici, G., Karaarslan, H. H., & Kırmızı, E. N. (2022). Üniversite öğrencilerinin yapay ete yönelik tutumlarının değerlendirilmesi. Sağlık Ve Yaşam Bilimleri Dergisi, 4(3), 260–264. https://doi.org/10.33308/2687248X.202243271